Tudnivalók a kerti hulladék égetéséről

Kitavaszodott, sokan nekiláttak már kertük rendbe rakásának. A rendrakáshoz hozzátartozik a kertben keletkező hulladékok eltüntetése is elégetéssel. Látrány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III.14.) önkormányzati rendelete alapján a következőket kell tudnia minden látrányi lakosnak az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről.

1. Hol égethetek?

Csak a saját tulajdonomban levő ingatlan területén belül.  A ház előtti járda vagy úttest közterület, ahol csak külön jegyzőtől kért engedéllyel szabad tüzet gyújtani.

 

2. Mikor égethetek a kertemben?

Kerti hulladékot (pl.:falombot, ágnyesedéket) két időszakban lehet Látrányban égetni:

február 15-től június 15-ig

hétfőtől  péntekig 9:00 - 19:00 óra között,

szombaton 9:00 - 17:00 óra között.

szeptember 15 -től november 15 – ig

hétfőtől  péntekig 9:00 -19:00 óra között,

szombaton 9:00 -17:00 óra között.

 

Vasárnap és ünnepnapokon TILOS égetni. Szintén tilos a tűzgyújtás, ha feltámad a szél. Ha égetés közben kerekedik szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani. A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést. Ha országos teljes tűzgyújtási tilalmat rendel el a hatóság, akkor a tilalom visszavonásáig egyáltalán nem szabad égetni.

 

3. Hogyan égethetek?

- csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani.

- folyamatosan figyelni kell a tűzre egy felnőttnek. A tűzrakó hely mellé oda kell készíteni mindazt, (víz, homok, lapát), amivel eloltható a tűz.

- Úgy kell égetnünk, hogy az a szomszédokat a lehető legkevésbé zavarja. A kerti hulladékot csak szárítás után szabad begyújtani, és akkor is csak kisebb adagokban. Ha egy óránál hosszabb időre tervezzük az égetést, akkor arról szólnunk kell a szomszédainknak. Egy égetés csak 4 órán át tarthat.

- A kerti hulladékkal együtt tilos más hulladékot égetni.

- Az égetés végén minden esetben le kell locsolni vagy földet kell dobni a hamura. Akkor is, ha nem látszik benne parázs.

 

4. Mire vonatkozik a március elején kiadott országos tűzgyújtási tilalom?

Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, 2017. március 3-tól átmeneti időszakra vonatkozóan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve parlag és gazégetést is.

A Földművelésügyi Minisztérium arra kéri az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

 

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.